Informatie van eiken en steigerhout

Lees hier alles over de werking van het hout

Informatie over eiken en steigerhout

Wat is eikenhout?

Al onze eiken bladen worden gemaakt van massief eiken. Wij werken uitsluitend met FSC verantwoord eikenhout afkomstig uit Europa. Na het kappen van het hout wordt het op een manier gezaagd dat de structuur van het hout optimaal zichtbaar is. Op deze manier komen de eiken bladen het beste tot hun recht in combinatie met onze metalen onderstellen. De verschillende eiken planken worden aan elkaar gelijmd tot één groot tafelblad.

Hout werkt.
Hout ‘werkt’. Dit komt omdat het een natuurproduct is. Dit kunnen we niet voorkomen, maar we kunnen hier wel maatregelen voor treffen. Dit doen we dan ook. Onder de tafel worden dunne frezingen aangebracht zodat het hout wat bewegingsruimte heeft. Daarnaast wordt er onder onze eiken tafels metalen kokers geplaatst, die geven de tafel extra ondersteuning en zorgen er voor dat de werking zo minimaal mogelijk blijft.

Noesten
Een noest ook wel kwast of knoest genoemd in eikenhout is de plaats waar een zijtak aan de boom groeide. In een boom heeft een tak een andere richting dan de stam van de boom. De noesten in Woodville tafels hebben een afmeting die niet groter is dan 4 cm en zijn oppervlakkig aanwezig. Open noesten en oneffenheden worden standaard gevuld met opvulmiddel zodat er geen opening meer zichtbaar is.

In deze eikenhouten tafel zijn noesten die zijn opgevuld. De tafel is behandeld met een grey-wash.

Behandeling & Type hout

Wij bieden eikenhouten meubels aan met verschillende behandelingen:

 • onbehandeld (alleen op aanvraag via email of telefoon)
 • transparante lak behandeling
 • white wash + transparante lak
 • grey wash + transparante lak
 • black wash + transparante lak
 • walnoot wash (alleen op aanvraag via email of telefoon) + transparante lak
 • zwart gelakt (KLM750) (alleen op aanvraag via email of telefoon) + transparante lak

Via de volgende link is het mogelijk een hout staaltje te bestellen. Deze krijg je thuisgestuurd en geeft weer welke kleur je kunt verwachten. De kleuren zijn altijd onder voorbehoud, hout is immers een natuurproduct waardoor dit kan afwijken.

Bladdikte

Wij bieden eiken tafelbladen aan in diverse vormen zoals rechte tafelbladen, ronde tafelbladen, ovale tafelbladen en boomstambladen. Wij werken met eikenhout met de volgende diktes 22mm, 28mm, 40mm, 2 x 22mm, 2 x 28mm.

Bij tafelbladen met een bladdikte van 40mm is er een mogelijkheid het tafelblad af te werken met een verjongde rand (facetrand). Dit is een bepaalde randafwerking van het tafelblad. De rand wordt vanaf de bovenkant van het tafelblad schuin naar binnen gezaagd en geschuurd. Dit geeft een unieke uitstraling aan het tafelblad.

Na levering

Wij raden aan om het bestelde meubel direct te monteren zodra je het in ontvangst hebt genomen, dit om werking van de panelen te voorkomen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om het meubel direct te monteren dan is het belangrijk om het meubel vlak op de grond te leggen. Als dit niet op een juiste manier is opgeslagen, dan vervalt de garantie.

Wat is steigerhout?

Bij Woodville worden onze steigerhouten meubels gerealiseerd met Europees vurenhout ook wel nieuw steigerhout genoemd. Onze leveranciers leveren uitsluitend FSC verantwoord hout. Dus je bent zeker van een duurzaam gerealiseerde tafel!

Hout werkt
Onze steigerhouten planken zijn terug gedroogd naar een vochtigheidspercentage van 16% tot 18%. Het voordeel hiervan is dat de planken minder “werken” en dus minder snel krimpen, uitzetten of krom trekken. Steigerhout is en blijft een natuurproduct en kan daarom onder invloed van de luchtvochtigheid toch een beetje blijven werken (uitzetten of krimpen). Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid kunnen de planken krom gaan staan.

Steigerhout is en blijft een natuurproduct en kan daarom onder invloed van luchtvochtigheid krimpen, uitzetten of krom trekken.

Robuust uiterlijk
Steigerhouten planken hebben een robuust en authentiek uiterlijk. Elke plank is uniek en dat maakt steigerhout dan ook zo bijzonder. Het kan zijn dat er een kleurverschil tussen de planken is. Daarnaast kan het voorkomen dat er een soort vlekken op het hout zichtbaar zijn. Dit is afkomstig door de latten waarop de delen drogen na het zagen van de stam.


Er kan kleur verschil in een plank zichtbaar zijn; strepen zoals hierboven te zien zijn, komen door het droogproces.

Iedere plank is uniek
Verder is het mogelijk dat er noesten, kieren en scheuren in de planken zitten. Ook kan het voor komen dat er harsplekken in het hout zitten.Door de specifieke structuur van hout kunnen er altijd ruwe plekken of randen zichtbaar zijn, zelfs na zorgvuldig schuren en schaven.


Er kunnen harsplekken, noesten, kieren of scheuren in steigerhout planken zitten.

Behandelingen

Wij bieden steigerhout meubels aan met verschillende behandelingen:

 • onbehandeld
 • transparante lak behandeling
 • white wash + transparante lak
 • grey wash + transparante lak
 • black wash + transparante lak
 • outdoor transparante lak behandeling
 • outdoor white wash
 • outdoor grey wash
 • outdoor black wash

Via de volgende link is het mogelijk een hout staaltje te bestellen. Deze krijg je thuisgestuurd en geeft weer welke kleur je kunt verwachten. De kleuren zijn altijd onder voorbehoud, hout is immers een natuurproduct waardoor dit kan afwijken.

Tafelblad mogelijkheden

Wij bieden steigerhout tafelbladen aan in diverse vormen zoals rechte tafelbladen, ronde tafelbladen en ovale tafelbladen.

Afmetingen

De steigerhout planken hebben een breedtemaat van 20 cm en zijn wel 5 meter lang. De dikte van een steigerhout plank is 3,2 cm. Wij kunnen machinaal tafels tot wel 130 cm breed produceren. Zoek je een afmeting die nog breder is? Neem gerust contact met ons op en wij kijken mee naar de mogelijkheden!

Na levering

Wij raden aan om het bestelde meubel direct te monteren zodra je het in ontvangst hebt genomen, dit om werking van de panelen te voorkomen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om het meubel direct te monteren dan is het belangrijk om het meubel vlak op de grond te leggen. Als dit niet op een juiste manier is opgeslagen, dan vervalt de garantie.

Call Now Button