ALGEMENE BESCHRIJVING VOOR HET MAKEN VAN EEN KEUZE:
Een behandeling is afhankelijk van de houtsoort en of het meubel voor binnen of voor buiten gebruikt gaat worden. De keuzes hierin zijn als volgt:


STEIGERHOUT
Steigerhout of een steigerhout plank is een vuren houtsoort afkomstig van een naaldboom. Een vurenhouten plank oftewel een steigerhout plank wordt vaak gebruikt in de bouw of meubelindustrie. De vijf meter lange plank wordt gebruikt voor de steigers waar de werknemers op de bouw op lopen bij het opbouwen van een bepaald object. De eigenschappen van het zachte hout zijn lange vezels waardoor ze uitermate geschikt zijn voor gebruik bij steigers op bouwprojecten. De plank is flexibel en geeft geen harde scherpe splinters. De authentieke uitstraling van de plank ontstaat na het gebruik van een aantal maanden tot jaren op de bouw. Door de vele cementresten en andere vloeistoffen die erop vallen krijgt de plank na het schuren een schitterende verouderde look. Daarnaast heeft iedere plank de volgende afmetingen:

Breedtemaat 20 cm – Lengtemaat 500 cm – Dikte 3,2 cm.

Onze medewerkers hebben passie voor hout en behandelen een plank dan ook met liefde. Dit betekent dat bij binnenkomst van een partij hout een plank zo zorgvuldig mogelijk wordt gesorteerd. Elke plank heeft een andere bestemming wat resulteert tot een geweldig eindproduct!

Werking van het hout
Hout is een natuurproduct dat onder temperatuur en luchtvochtigheid kan krimpen en uitzetten. Hierdoor is kiervorming en een bolling van een plank niet uit te sluiten. Onze steigerhouten planken zijn terug gedroogd naar een vochtigheid percentage van 16% tot 18%. Het voordeel hiervan is dat de planken minder “werken” en dus minder snel krimpen, uitzetten of krom trekken. Kleine scheurtjes kunnen altijd ontstaan bij steigerhout, dit wordt vaak als charme gezien.

1. Onbehandeld
Zit de gewenste kleur er niet tussen of ga je liever zelf creatief aan de slag? Dan kun je ervoor kiezen om het meubel onbehandeld te bestellen. Het meubel wordt dan alleen geschuurd. Er wordt dus géén beschermende laag op het meubel aangebracht. 

2. Wash + lak
Een wash behandeling zorgt voor een kleurverandering van de houtsoort. De beitsbehandeling geeft helaas geen volledige bescherming. Dit betekent dat bij een beits hardnekkige vloeistoffen nog steeds in het hout kunnen trekken. Daarom wordt er nadat je voor een kleur hebt gekozen, deze standaard behandeld met een beschermlaag, oftewel een lak behandeling. De lak behandeling zorgt ervoor dat er een extra laag op het hout of meubel komt wat beschermt tegen vloeistoffen zoals koffie, rode wijn of olie. Een lak behandeling probeert de poriën van het hout dicht te maken. 

3. Matte transparante lak (Beits + Lak)
Indien je de originele kleur van het steigerhout mooi vindt en het volledig wilt beschermen kies je enkel voor een transparante lak. De laag wordt 2 keer aangebracht en zorgt voor een volledige bescherming. De laklaag zorgt ervoor dat de planken wat donkerder worden.

EIKENHOUT
Al onze eiken eettafelbladen worden gemaakt van massief eiken. Onze leverancier maakt uitsluitend gebruik van duurzaam eiken. Na het kappen van het hout wordt het op een manier gezaagd dat de structuur van het hout optimaal zichtbaar is. Op deze manier komen de eiken bladen het beste tot hun recht in combinatie met onze metalen onderstellen. De verschillende planken worden aan elkaar gelijmd tot tafelblad.

Werking van het hout
Hout ‘werkt’. Dit komt omdat het een natuurlijk product is. Dit kunnen we niet voorkomen, maar we kunnen hier wel maatregelen voor treffen. Dit doen we dan ook. Onder de tafel worden dunne frezingen aangebracht zodat het hout wat bewegingsruimte heeft. Wanneer de tafel erg lang wordt zal het ijzer aan de onderkant van de tafel worden ondersteund met metaal.

Iedere tafel is uniek
Heb je ooit twee exact dezelfde bomen gezien? Wij ook niet. Hierdoor zal ieder tafelblad uniek zijn. Geen exact dezelfde bomen, betekent geen exact dezelfde tafelbladen. Ook de kleur van de tafel varieert en is afhankelijk van de ondergrond. Hierdoor kunnen sommige tafels een tintje donkerder of lichter uitvallen dan op de foto te zien is.

1. Matte transparante lak (Beits + Lak)
Onze eiken meubelen worden standaard beschermt met een matte transparante lak. Deze lak dient voor een volledige bescherming van het meubel. 

2. Wash + lak
Wil je je eettafel, tv-meubel of salontafel liever voorzien van een kleurtje? Dan kun je ervoor kiezen om het meubel met een washing te laten behandelen. Een washing zorgt voor een kleurverandering van de houtsoort. Deze geeft echter geen volledige bescherming. Daarom wordt er nadat je voor een kleur hebt gekozen, deze standaard behandeld met een beschermlaag, oftewel een lak behandeling. De lak behandeling zorgt ervoor dat er een extra laag op het hout of meubel komt wat beschermt tegen vloeistoffen zoals koffie, rode wijn of olie. Een lak behandeling probeert de poriën van het hout dicht te maken. 


MEUBELS OUTDOOR

1. Steigerhout & buitenbehandeling 
Nadat je een kleur hebt uitgekozen op het gewenste meubel kan deze worden behandeld met een beschermlaag. Indien het meubel buiten staat adviseren wij deze te behandelen met een coating welke geschikt is voor buiten gebruik. Zorg voor een duurzame behandeling welke een gevormde laag geeft en beschermt tegen mossen, algen en andere schimmels. Afhankelijk van de omgeving waar het meubel staat dient het jaarlijks opnieuw behandeld te worden. 

2. Meubelen van staal
Indien een stalen meubel buiten wordt geplaatst betekent dit dat het staal moet worden behandeld tegen roestvlekken. We laten onze stalen onderstellen en poten poedercoaten. Voor buiten gebruik laten wij dan twee lagen poedercoating aanbrengen. We kunnen de buitenmeubelen ook maken in RVS. Wanneer je het meubel in RVS wilt laten maken dan kan je een offerte aanvragen via info@woodville.nl.