wat is steigerhout?

Neem contact met ons op

Vaak krijgen we bij Woodville de vraag – Wat is steigerhout nou eigenlijk? En wat is dan oud of gebruikt steigerhout of nieuw steigerhout? En welke afmetingen is dan het steigerhout of steigerplank? 

Steigerhout of steigerplank is een vuren houtsoort en is het hout van een naaldboom. Vurenhout is een veel gebruikte houtsoort in de bouw en meubelindustrie. De steigerplank is veelal een lange plank van 5 meter of korter die gebruikt wordt op de steigers in de bouw. Het hout van de steigerplank heeft een lange vezel en valt onder de categorie zachthout wat ideaal is voor een steigerplank op een steiger. De plank is heel flexibel en heeft geen harde scherpe splinters. 

We krijgen de steigerplanken als ze niet meer nodig zijn op de bouw of worden ingewisseld voor nieuwe steigerplanken. De steigerplanken hebben dan meer dan een jaar op de bouwplaats gelegen en hebben dan hun authentieke uitstraling gekregen waar wij mooie steigerhouten meubelen van maken. Nog niet zolang geleden werden de steigerplanken afgedankt en verbrand. Niet erg duurzaam! De breedte van een gebruikte steigerplank is altijd tussen de 19 en 20 cm en de dikte van een steigerplank is 3,2 cm. De lengte is maximaal 5 meter. We kunnen dan ook tafels tot een maximale lengte maken van 470 cm lang!

De planken worden bij binnenkomst in onze werkplaats gesorteerd op kwaliteit. Daarna worden de planken op de gewenste maat gezaagd en worden de planken grondig geborsteld en geschuurd zodat de oude steigerplanken gebruikt kunnen worden als meubel. Onze erkende en professionele meubelmakers zien toe op de kwaliteit van de planken die gebruikt worden voor de meubelen.

Werking van het hout

Hout is een natuurproduct dat onder temperatuur en luchtvochtigheid kan krimpen en uitzetten. Hierdoor is kiervorming en een bolling van een plank niet uit te sluiten. Onze steigerhouten planken zijn terug gedroogd naar een vochtigheid percentage van 16% tot 18%. Het voordeel hiervan is dat de planken minder “werken” en dus minder snel krimpen, uitzetten of krom trekken. Kleine scheurtjes kunnen altijd ontstaan bij steigerhout, dit wordt vaak als charme gezien.

We maken uiteraard ook meubelen van nieuw steigerhout of geschaafd hout. Dit zijn nieuwe planken die je zo kan gebruiken of een mooie behandeling geeft. Zie de pagina over verschillende behandelingen.

Behandeling & Type Hout

Een andere houtsoort waar Woodville ook gebruik van maakt, met name in de outdoor collectie, is Douglas hout. Douglas hout is een Europese hardhout soort. Douglas hout is een van de meeste duurzaamste Europese houtsoorten. Het hout is roodachtig van kleur en vertoont vlamkleurige tekeningen. Douglas hout heeft buiten onbehandeld een levensduur van 10-15 jaar. Na verloop van tijd zal het hout buiten vergrijzen (zie voorbeeld staal bij foto’s) waardoor het meubel uiteindelijk een mooie grijze kleur krijgt. Net zoals bij de nieuwe steigerplank zijn de douglas houten planken ook geschaafd en gedroogd tot 15%. Kortom, een hele mooie houtsoort die perfect gebruikt kan worden voor het vervaardigen van meubelen en tuinmeubelen.

STEIGERHOUTEN TAFELS